@

multimedia @ VU
[_] readme register feedback projects resources _ # @ !

talk show tell print


Climate Strategies, Cost Benefit Analysis and Scenarios

Dit sterpunt gaat over de afweging en het belang van emissievermindering, het belang van aanpassing aan klimaatverandering en de afweging tussen de twee. In onze game speelt deze afweging een belangrijke rol. Willen we meer investeren in emissievermindering, d.w.z. biomassa, centrales, windmolens, CO2 onder de grond opslaan, of willen we meer investeren in hogere dijken en steden die geen last hebben van hitte eiland effecten. In de praktijk zullen we allebei moeten doen. In het filmpje zullen we moeten laten zien dat je ook voor extrema kunt kiezen. De discussie tussen Pier Vellinga en Salle Kroonenberg in Quest van maart 2007 illustreert de verschillende kampen. Misschien kunnen we daar iets mee. Aangehecht het voorlaatste concept van het Quest artikel. Het uiteindelijk gepubliceerde stukje heb ik niet electronisch, verwacht het nog te ontvangen, maar de strekking bijft hetzelfde.

Monitoring Feedbacks and Thresholds (alternatief: Climate systems, feedbacks and vulnerability in the past en present)

Het klimaatsysteem is een complex en niet linear systeem. Dat maakt dat terugkoppeling vanuit de biogeosfeer, onvoorspelbaarheid en abrupte verandering cruciale elementen zijn waar we rekening mee moeten houden bij het beter begrijpen van klimaatverandering. Het onderzoek in deze punt van de ster richt zich op het beter begrijpen van de rol van fysische en biogeochemische processen in het Aardse klimaat, zowel in oceanen als op het land. Paleoklimatologisch onderzoek gaat daarbij hand in hand met actueel onderzoek naar processen en feedbacks. Een cruciaal onderdeel voor het beter begrijpen en interpreteren van veranderingen is deelname aan internationale monitoring-programma's op het gebied van CO2 (elementen van de koolstofcyclus) en (bio)diversiteit. Modelering en meten, zowel in het heden als in het verleden vormen de sleutel tot een beter begrip van de kwetsbaarheid van het Aardse Systeem. Vanuit dat begrip kunnen adaptie en mitigatiemaatregelen pas op hun waarde worden getoetst.

In het filmpje kunnen we laten zien hoe de terugkoppeling werkt en eventueel hoe een bepaalde kritische grens (threshold) zou kunnen worden overschreden (als Groenland eenmaal goed smelt hou je dat niet meer tegen en zit je gebakken aan ca. 6 meter zeespiegelstijging). De komende 30 jaar kan dat misschien nog worden afgewend. Volgens Al Gore kan door sterke energiebeperking het gevaar van snelle Groenlandsmelt nog worden beperkt.

Energy, Bio-Solar, Carbon Free, Sustainable

Achtergrondverhaaltje moet nog komen, maar het gaat hierbij om drie zaken waar de VU actief in is.
  1. Bio inspired solar energy en waterstof, de groep van Grondelle (FEW) en collega's. Het element voor de game zou kunnen zijn de geweldige doorbraak in zonne-energie door onderzoek van deze groep.
  2. Het tweede thema hierbinnen is opslag van CO2-ondergronds. In Brussel wordt inmiddels een wet voorbereid, waarbij in 2014 alle centrales uitgevoerd moeten zijn met een CO2 afvangmogelijkheid en in 2020 moet van alle nieuwe centrales alle CO2 onder de grond worden opgeslagen. De geologen van het IVA in samenwerking met TNO, Utrecht en Delft doen onderzoek naar die CO2-opslag.
  3. Het derde thema van energie is het volgende. Beleidsinstrumenten om particulieren en bedrijven aan te zetten tot CO2-emissievermindering door: energie-efficientie eisen, belasting op zwaardere auto's met veel CO2-uitstoot, systeem van CO2-emissiehandel, stimuleren van energie innovatie. Dit soort beleidsonderzoek wordt vooral uitgevoerd door economen en beleidskundigen van het IVM.

Regional Development and Regional Integration

Dit sterpunt is vooral gericht op onderzoek in ontwikkelingslanden. Het SOW (prof. Keyzer) is vooral actief in China, prof. Gupta met anderen in India en er lopen ook projecten met CIS in Afrika. In deze studies wordt onderzocht hoe klimaatverandering en economische ontwikkeling samen kunnen gaan. Filmmateriaal is vermoedelijk beschikbaar via SOW (Keyzer), CIS (Critchly), IVM (Van Beukering / Aerts).

Spatial Analysis, Land use, Water and Adaptation

Dit thema gaat vooral over adaptatie en is sterk gericht op Nederland. Zo zijn er filmpjes beschikbaar bij Marianne Kuijpers, werkzaam bij het IVM en het MNP over hoe Nederland eruit zou zien met 1,5 meter zeespiegelstijging. De filmpjes zijn nu waarschijnlijk nog niet beschikbaar maar wel over ongeveer een maand. Voorts wordt door Ron Janssen/Jeroen Aerts van het IVM veel onderzoek verricht op dit gebied. Er bestaat een leuk rapport dat mede geschreven is door VU mensen, dat heet routeplanner.

Governance and Entrepreneurship

Climate governance is one of the strengths of the Vrije Universiteit in both national and international comparison. First, environmental governance is the overarching research theme of IVM's Department of Environmental Policy Analysis, where at present 17 researchers work on projects related to global and local climate governance. Particular strengths lie in the areas of participatory assessment and governance, adaptive governance, and transnational and global governance. Further internationally renowned centres of expertise on governance in general are the VU Department of Political Science, with its overarching research programme of "multilevel governance", and the chair of international law. At European level, the VU is well connected through the Global Governance Project, a joint research programme on global environmental governance, including climate governance, of eleven leading institutions in six countries, coordinated by the VU. At the global level, VU governance experts are represented in over a dozen steering committees of global research programmes, and edit the internationally recognised journal International Environmental Agreements. Most recently, VU researchers have been invited to develop an Earth System Governance Project within the International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change, which would function as the focal point on governance within the overarching Earth System Science Partnership of all four global change programmes, with strong links to the Global Carbon Project.

Mijn voorstel voor korte benaming sterpunten, uitgaande van de volgende begrippen:.

  1. Klimaatstrategieen (Climate Strategies);
  2. Terugkoppelingen (Feedbacks);
  3. Energie (Energy);
  4. Regionale ontwikkelingen (Regional Developments);
  5. Aanpassing aan Klimaatverandering (Adaptation to Climate Change);
  6. Internationale sturing (Governance).

[_] readme register feedback projects resources _ # @ !

(C) Æliens 2014